Η SpaceX εγκαινιάζει την 25η αποστολή για το δίκτυο Διαδικτύου Starlink

0
86

Άλλοι 60 διαδικτυακοί δορυφόροι Starlink εισήλθαν σε τροχιά με έναν πύραυλο Falcon 9 νωρίς την Τετάρτη από το διαστημικό σταθμό Cape Canaveral στη Φλόριντα, την 25η αποστολή εκτόξευσης διαστημικών σκαφών για το ευρυζωνικό δίκτυο της SpaceX.

Το Falcon 9 απογειώθηκε από το μαξιλάρι 40 στις 4:28:24 π.μ. EDT (0828: 24 GMT) την Τετάρτη, τροφοδοτείται από εννέα κύριους κινητήρες Merlin 1D που τροφοδοτούνται από κηροζίνη. Οι κινητήρες οδήγησαν τον πύραυλο στα βορειοανατολικά του Cape Canaveral με 1,7 εκατομμύρια λίβρες ώθησης.

Αφού διέσχισε ένα στρώμα νέφους σε μεγάλο υψόμετρο, ο εκτοξευτής έριξε το γκάζι πρώτου σταδίου και ανάφλεξε έναν κινητήρα δεύτερου σταδίου για να επιταχύνει την τροχιά των 60 δορυφόρων Starlink.

Ο ενισχυτής 15 ορόφων, εν τω μεταξύ, κατέβηκε σε μια στοχευμένη προσγείωση σε ένα drone SpaceX που σταθμεύει στον Ατλαντικό Ωκεανό περίπου 400 μίλια (630 χιλιόμετρα) βορειοανατολικά της Διαστημικής Ακτής της Φλόριντα. Η επιφάνεια προσγείωσης θα επιστρέψει στο Port Canaveral για το SpaceX για επιθεώρηση, ανακαίνιση και επαναχρησιμοποίηση του ενισχυτή σε άλλη πτήση.

Το booster που χρησιμοποιήθηκε στην αποστολή της Τετάρτης – που χαρακτηρίστηκε B1060 στο στόλο της SpaceX – έκανε το έκτο ταξίδι του στο διάστημα και πίσω από το ντεμπούτο του τον περασμένο Ιούνιο. Αυτή ήταν η 78η επιτυχημένη ανάκαμψη του Falcon booster από το 2015.
Το φέρινγκ ωφέλιμου φορτίου με κέλυφος που κάλυψε τους δορυφόρους Starlink κατά τα πρώτα λεπτά της πτήσης ήταν να αλεξίπτωτο στον Ατλαντικό, όπου ένα πλοίο διάσωσης σχεδίαζε να σώσει τα δύο μισά φέρινγκ και να τα φέρει πίσω στη Φλόριντα για ανακαίνιση.

Ο κινητήρας δεύτερου σταδίου έβαλε τη στοίβα των δορυφόρων Starlink σε τροχιά στάθμευσης σχεδόν εννέα λεπτά μετά την απογείωση. Ο πύραυλος διέσχισε τον Ατλαντικό Ωκεανό, γύρισε πάνω από την Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή και έπειτα ενεργοποίησε εκ νέου τον κινητήρα του για μια τροχιά ρύθμισης ενός δευτερολέπτου στον Ινδικό Ωκεανό.

READ Ο Χαμπλ ανακάλυψε το κοσμικό δίδυμο του μυστηριώδους πλανήτη εννέα στο ηλιακό σύστημα
Ο πύραυλος ανέπτυξε και τους 60 ευρυζωνικούς δορυφόρους επίπεδης οθόνης λίγο περισσότερο από μια ώρα αφότου ξεκίνησε η αποστολή στις 5:13 π.μ. του Μαρτίου.

Αυτή ήταν η 23η εκτόξευση του Falcon 9 αφιερωμένο στην ανάπτυξη δορυφόρων Starlink. Δύο άλλες αποστολές έφεραν ωφέλιμα φορτία Starlink ως δευτερεύοντες επιβάτες.

Η επόμενη κυκλοφορία του Falcon 9 του SpaceX έχει προγραμματιστεί για τις αρχές Απριλίου για να βάλει μια άλλη παρτίδα δορυφόρων Starlink σε τροχιά, συνεχίζοντας ένα ρυθμό αποστολών ταχείας πυρκαγιάς.

Η εκτόξευση την Τετάρτη ήταν η 120η πτήση ενός πυραύλου Falcon, 15 χρόνια μετά την ημέρα μετά την εκτόξευση του πυραύλου Falcon 1 της SpaceX στις 24 Μαρτίου 2006. Το Falcon 1 απέτυχε δευτερόλεπτα μετά την απογείωση, που προκλήθηκε από διαρροή καυσίμου και πυρκαγιά κινητήρα που οδήγησε στον πύραυλο να συντρίβει κοντά στο σημείο εκτόξευσης σε ένα νησί στην Ατόλη Kwajalein στον Ειρηνικό Ωκεανό.

Το SpaceX έχει συγκεντρώσει 87 συνεχόμενες επιτυχημένες αποστολές με τους πυραύλους Falcon 9 και Falcon Heavy από την έκρηξη πριν από την εκτόξευση κατέστρεψε έναν πύραυλο με τον ισραηλινό δορυφόρο επικοινωνιών του τον Σεπτέμβριο του 2016. Εκτός από αυτό το ατύχημα, το SpaceX αλυσοδέτησε μια σειρά 96 εκτοξεύσεων Falcon στη σειρά από την τελευταία αποτυχία πτήσης στο τέλος της αποστολής.

Ένας πύραυλος Falcon 9 απογειώνεται στις 4:28:24 π.μ. EDT (0828: 24 GMT) Τετάρτη από το σταθμό 40 του σταθμού διαστημικής δύναμης του Cape Canaveral. Πίστωση: Stephen Clark / Spaceflight Now
Με την έναρξη της Τετάρτης, το SpaceX έστειλε 1.385 δορυφόρους Starlink σε τροχιά για μια σειρά αποστολών Falcon 9. Ορισμένοι από αυτούς τους δορυφόρους ήταν πρωτότυπα και επανήλθαν στην ατμόσφαιρα και κάηκαν. Ο Jonathan McDowell, αστρονόμος στο Κέντρο Αστροφυσικής Harvard-Smithsonian και σεβαστός ιχνηλάτης της δραστηριότητας διαστημικής πτήσης, δήλωσε ότι η SpaceX είχε περίπου 1.260 δορυφόρους Starlink ακόμα σε τροχιά πριν από την αποστολή της Κυριακής.Το δίκτυο Starlink θα μπορούσε τελικά να έχει περισσότερους από 10.000 δορυφόρους, αλλά η πρώτη φάση των Starlinks θα έχει 1.584 δορυφόρους σε τροχιά γύρω από 550 χιλιόμετρα πάνω από τη Γη σε τροχιές κλίσης 53 μοιρών προς τον ισημερινό. Οι 60 νέοι δορυφόροι που ξεκίνησαν την Τετάρτη θα αναπτύξουν τα ηλιακά τους πάνελ και θα ενεργοποιήσουν τους προωθητές ιόντων με κρυπτόν για να αυξήσουν το υψόμετρο τους πριν ξεκινήσουν την υπηρεσία στο δίκτυο Starlink.

Η SpaceX έχει λάβει έγκριση από την Ομοσπονδιακή Επιτροπή Επικοινωνιών για περίπου 12.000 δορυφόρους Starlink σε εύρος υψομέτρων και κλίσεων, όλα μέσα σε μερικές εκατοντάδες μίλια από τον πλανήτη. Το χαμηλό υψόμετρο επιτρέπει στους δορυφόρους να παρέχουν στους πελάτες συνδεσιμότητα υψηλής ταχύτητας και χαμηλού λανθάνοντος χρόνου και βοηθά στη διασφάλιση ότι το διαστημικό σκάφος εισέρχεται φυσικά στην ατμόσφαιρα γρηγορότερα από ό, τι αν πετούσε πιο μακριά από τη Γη.

Το Starlink παρέχει ήδη προσωρινή υπηρεσία beta σε περιοχές μεγάλου γεωγραφικού πλάτους, όπως οι βόρειες Ηνωμένες Πολιτείες, ο Καναδάς και η Αγγλία. Περαιτέρω εκδόσεις Starlink φέτος θα επεκτείνουν την περιοχή κάλυψης.

Η SpaceX ανακοίνωσε νωρίτερα αυτό το μήνα ότι η υπηρεσία beta της Starlink σύντομα θα αρχίσει να προσεγγίζει πελάτες στη Γερμανία, τη Νέα Ζηλανδία και σε άλλα μέρη του Ηνωμένου Βασιλείου, συμπεριλαμβανομένης της Ουαλίας, της Σκωτίας, της Ιρλανδίας, από το Βορρά και στο Βόρειο Αγγλία. Αυτές οι περιοχές θα μπορούσαν να λάβουν υπηρεσία beta τις “επόμενες εβδομάδες”, δήλωσε ο SpaceX.

Η SpaceX δέχεται προπαραγγελίες από υποψήφιους καταναλωτές Starlink, οι οποίοι μπορούν να πληρώσουν 99 $ για να κάνουν κράτηση στο Διαδίκτυο για να λάβουν υπηρεσία Starlink όταν θα είναι διαθέσιμο στην περιοχή τους. Για άτομα που ζουν στις νότιες Ηνωμένες Πολιτείες και σε άλλες περιοχές χαμηλού γεωγραφικού πλάτους, θα πρέπει να συμβεί μέχρι το τέλος του 2021, λέει ο SpaceX.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here